Οι φραγμένες αποχετεύσεις είναι αποτέλεσμα των υλικών που απορρίπτουμε καθημερινά στο νεροχύτη, στο νιπτήρα, στη λεκάνη της τουαλέτας, καθώς και στα φρεάτια του μπάνιου και των μπαλκονιών της οικίας μας. Ακολουθώντας μικρές απλές πρακτικές όπως οι παρακάτω μπορούμε να μειώσουμε δραστικά το οικιακό κόστος αλλά και την περιβαντολογική επιβάρυνση μέσω της μειωμένης πίεσης του δικτύου αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί).

 

Για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να ρίχνουμε τα παρακάτω στην Αποχέτευση:

 

Ενδεικτικά η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χαρτιά υγείας, χαρτομάντιλα και χαρτοπετσέτες, που αποτελούν την πιο συχνή αιτία έμφραξης της αποχέτευσης. Για τα υλικά της κατηγορίας αυτής προτείνεται, ακόμη και αν πρόκειται για βιοδιασπώμενο χαρτί υγείας, η ρίψη τους να γίνεται σε κάδους και όχι στη λεκάνη της τουαλέτας.

 

Τα ανωτέρω προκύπτουν κατά το πλύσιμο μέρους του ανθρωπίνου σώματος ή/και στο σύνολό του και μπορεί επίσης να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα, καθώς το προϊόν που προκύπτει από το συνδυασμό του νερού με τα μαλλιά και το σαπούνι προσκολλάται μέσα στις σωληνώσεις και έχει συσσωρευτική τάση οδηγώντας στην έμφραξη της αποχέτευσης. Για την αποφυγή ή τον περιορισμό αυτού του φαινομένου προτείνεται η χρήση πλαστικών ή μεταλλικών φίλτρων που είναι ευρέως διαδεδομένα στο εμπόριο και έχουν χαμηλό κόστος. Τα φίλτρα αυτά κατακρατούν τα μαλλιά, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να συλλέξουμε με ένα χαρτί και να τα απορρίψουμε στον κάδο.

 

Τα υλικά της κατηγορίας αυτής, που κατά κύριο λόγο φράζουν την αποχέτευση του νεροχύτη, προσκολλώνται στα τοιχώματα της αποχέτευσης και έχουν επίσης συσσωρευτική τάση, όπως τα υλικά της κατηγορίας 2. Προτείνεται όλα τα υπολείμματα τροφών, με εξαίρεση τα βρώσιμα λίπη και έλαια, να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων, πριν την πλύση των πιάτων. Ειδικά τα βρώσιμα λίπη και έλαια, καθώς και τα τηγανέλαια μπορείτε να τα διαχειριστείτε όπως περιγράφεται εδώ.

 

Τα είδη προσωπικής υγιεινής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαφόρων ειδών πάνες, βαμβάκι, ωτογλυφίδες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, ταμπόν εμμηνόρροιας, οδοντικό νήμα και αυτοκόλλητους επιδέσμους. Κατά την ρίψη των ανωτέρω στο αποχετευτικό σύστημα, λαμβάνει μέρος η διόγκωσή τους, λόγω απορρόφησης νερού, με σχεδόν άμεσο αποτέλεσμα το φράξιμο της αποχέτευσης. Προτείνεται η απόρριψη των ειδών προσωπικής υγιεινής να γίνεται στον κάδο απορριμμάτων και σε καμία περίπτωση στη λεκάνη της τουαλέτας.

 

 Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει μία μεγάλη λίστα υλικών που δεν μπορούμε να τα κατατάξουμε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι γόπες από τα τσιγάρα, τα καλλυντικά, τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά και προκύπτουν κατά τις ανακαινίσεις (π.χ. χρώματα, τσιμέντο, στόκος, μπάζα κ.ά.), γάντια προστατευτικά, υλικά συσκευασίας, τα οποία θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφύγουμε το φράξιμο της αποχέτευσης, αλλά πάντοτε με βασικό γνώμονα την Προστασία του Περιβάλλοντος.