ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ

   Με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα Νερού, που καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 1992, η Δ.Ε.Υ.Α.Α. Αλεξάνδρειας επισημαίνει:

 

   «Η 22 Μαρτίου, είναι η παγκόσμια Ημέρα Νερού. Του φυσικού πόρου της γης, που χωρίς αυτόν η ζωή στο πλανήτη μας είναι αδιανόητη. Η επαρκής ποσότητα και καλή ποιότητα του νερού αποτελεί τη βάση για την ανάπτυξη κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και πολιτικής. Οι δραματικές αλλαγές του κλίματος άλλωστε, έχουν φανερώσει τις συνέπειες τους σε ότι αφορά την πρόσβαση των πληθυσμών σε πόσιμο νερό. Σύμφωνα με στοιχεία της Unisef πάνω από 125 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 5 ετών στερούνται ποιοτικό νερό.
   Σήμερα, το ποιοτικό πόσιμο νερό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 80% των ασθενειών που μαστίζουν τον κόσμο οφείλονται σε κακές συνθήκες υγιεινής και ακατάλληλο νερό.
   Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχουν σήμερα στον κόσμο 263 διασυνοριακοί υδάτινοι διάδρομοι που ενώνουν 145 χώρες και οι οποίοι εκτός από φυσικό σύνορο, αποτελούν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των κρατών. Η έλλειψη νερού, ωστόσο, έχει εγείρει φόβους ότι τα διασυνοριακά ύδατα θα αποτελέσουν στο μέλλον, πεδίο διαμάχης. Το γεγονός ότι ο ΟΗΕ έχει καθορίσει Διεθνή Δεκαετία Δράσης « Νερό για την Ζωή» 2005-2015 ενισχύει την άποψη ότι η κατάσταση είναι σε οριακά επίπεδα. Η εκτίμηση ότι ο επόμενος «παγκόσμιος πόλεμος» θα γίνει για το νερό, δεν είναι υπερβολική όσο νομίζουμε.
   Τα στοιχεία που πρέπει να μας προβληματίσουν είναι:

 

  • 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν χωρίς καθαρό πόσιμο νερό
  • 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με ανεπαρκείς εγκαταστάσεις υγείας
  • 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διαρροϊκές ασθένειες
  • Στο 60% των ευρωπαϊκών πόλεων με πληθυσμό άνω των 100.000 κατοίκων, τα υπόγεια ύδατα καταναλώνονται με ρυθμούς ταχύτερους απ’ ότι αναπληρώνονται.

   Το έτος 2025 εκτιμάται ότι τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρουν από έλλειψη νερού ικανού για ασφαλή κατανάλωση.

   Όσον αφορά την χώρα μας οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν εξαντληθεί, ενώ μερικοί έχουν καταστραφεί από ρύπανση. Η ανεύρεση νέων υδάτινων πόρων είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και αυτό είναι ένα γεγονός που οφείλουμε να το κατανοήσουμε όλοι. Η ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, η ενημέρωση του κάθε πολίτη, πρέπει να είναι προτεραιότητα ώστε να βελτιωθεί η καθημερινή σχέση μας με το νερό. Η ενεργός συμμετοχή μας μπορεί να αποφέρει αποτελέσματα σχετικά με την ορθότερη και δημοκρατικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Οφείλουμε ως κοινωνία να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να διαφυλάξουμε την ποιότητα της ζωής αλλά προπάντων το μέλλον των παιδιών μας.
   Η Δ.Ε.Υ.Α.Α. Αλεξάνδρειας έχει το πλεονέκτημα να παρέχει ποιοτικό και σε επαρκή ποσότητα νερό στους δημότες της. Όμως αυτό δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει αλλά να μας κρατά σε εγρήγορση για τα προβλήματα που θα έρθουν ώστε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές σε όλο τον Καλλικρατικό Δήμο για ποιοτικό νερό.

 

 


Τζίλας Γεώργιος

Πρόεδρος

ΔΕΥΑ Α. ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ